Blog

Festőklub: Színkavalkád-Karnevál.


A farsang csúcspontja a karnevál (farsang farka), mely valójában télbúcsúztató, tavaszköszöntő jelmezes, eszem-iszom táncos ünnepély. A farsang, hagyományosan vízkereszttől (január 6) hamvazószerdáig tartó időszak.

A farsang valamikor Dél-Európa egyik legnagyobb ünnepe volt, és egy nappal hamvazószerda (a húsvétot megelőző 40 napos böjt kezdete) előtt ért végett. Ilyenkor mindenki a város terein és utcáin, a vízen,csónakokban töltötte az egész napot. Egy színjátékhoz volt hasonló, ahol a városlakók voltak a színészek és nézők egyben. Napjainkban, a karnevál sok mindent megőrzött a múltból: Velencében, a Szent Márk téren, a dózse (jelentése vezető) és vendégei az erkélyről üdvözlik a népet, megszólalnak a harsonák, léggömböket engednek a magasban. A dinom- dánom vége, húshagyó kedd éjjelén, szintén a Szent Márk téren van. Ekkor mindenki leveszi maszkjaikat, és kórusban búcsúznak a Karnevál Hercegétől, mert az is van, és ahogy az első napon mindent odaadtak neki, most mindent elvesznek tőle.

Karnevál Hercege (wikipédia)


Szimbolikusan megölik a karnevált, máglyán elégetik a Karnevál Hercegét (szalmabábúval helyettesítik), így az önmagukban rejlő rossztól is búcsút vesznek. A tűz a megtisztulást jelképezi, tűzre teszik a rosszat, és mindenki megszabadul a bűntől. Ezzel a pillanattal a természet végre kilép a télből és visszatér az élethez.

A maszkok eredeti célja az volt, hogy a nemesség is elvegyülhessen, a nép közé,így Ausztria császára, Ferenc József is részt vett,1869-ben - inkognitóban- a karneválon.A klasszikus velencei maszkok (17-18 század), a jól ismert velencei fehér álarcok. A jelmezek lehetnek történelmiek, rokokó vagy reneszánsz.

Egy másik tipikus velencei maszk a pestisdoktor, amit az 1630. évi velencei pestis idején néhány orvos ebben a „különös viseletben” járta a pestises utcákat. Hatalmas csőrszerű álarcot viseltek ( a csőr végében gyógyfüveket tettek, annak reményében,hogy megússzák a járványt), fejük búbjáig beöltöztek, kesztyűs kezükben hosszú pálcát hordtak.

 


Velence a 18 században elnyerte a karneválok városa címet, majd a gazdasági helyzet romlásával,a karnevál feledésbe került, majdnem kétszáz évig. Az 1980-as években újították fel ismét, és a Szent Márk tér újból a farsang központja lett. Az ide látogatók száma évről évre nő. Aki ellátogat ebben az időszakban Velencébe, megismerheti ennek az elvarázsolt, romantikus város farsangi, nagyvilági szalonokat utánzó arculatát, amely ma a világ legrangosabb eseményeinek egyike.

Magyarországon pedig a farsang legnevezetesebb eseménye, a mohácsi busójárást.

források -wikipédia 
             -karneval.lap.hu

Festőklub részvételi díj:  egységesen 3 000 Ft. mely tartalmazza a foglalkozáson szükséges eszközöket.
Helyszín:        1027 Csalogány utca 55 I em.4 AVS Studió
Jelentkezni : telefonon 36-30-445 8364 vagy a honlapon www.rajzkepzes.hu keresztül lehetséges.

Akkor is csatlakozhatsz, ha úgy gondolod, nem tudsz festeni, itt mindenkinek sikerülni fog!

Ha tetszik, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel, kövess a  www.facebook.com/rajzolas